Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /srv/http/drupal/includes/menu.inc).

Rólunk

Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület (AKUT)

Egyesületünk 2013 elején alakult, szegedi székhelyű részvételi akciókutatással foglalkozó szervezet.

Küldetésünk

A fenntarthatóság, az igazságosság és a társadalmi szolidaritás értékeinek jegyében a természeti, társadalmi, gazdasági folyamatok és azok viszonyrendszerének vizsgálata és alakítása a részvételi akciókutatás és a társadalmi aktivizmus, aktív állampolgárság módszereivel.

Egyesületünket azért alapítottuk, mert meggyőződésünk, hogy a mai társadalmi és környezeti kihívások megoldása a társadalomban létező sokféle tudás és készség integrálását, saját tudásunk, ismereteink korlátainak fel- és elismerését, a mások nézőpontjára való nyitottságot és közösségi célokért tevékeny, jobbító szándékú állampolgári elköteleződést igényli.

Egyesületünk célja, hogy hidat verjen az akadémiai szféra és a helyi közösségek közé, különös tekintettel a társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjaira.

Meggyőződésünk, hogy korunk problémáinak megoldása, a környezeti válság és a növekvő társadalmi igazságtalanságok enyhítése a szétszabdalt tudományterületi határok helyett problémaközpontú megközelítést igényel, elengedhetetlenné teszi a tudományos (szakértői) és a közösségi (helyi) tudás kombinálását, és szükségessé teszi a tudományos, technológiai és szakértői munka mögött meghúzódó értéktartalom felszínre hozását és nyílt megvitatását.

A környezeti és társadalmi problémák megoldása kapcsán úgy véljük, hogy: a tudományos és a közösségi (helyi) tudás, az elméleti és a gyakorlati tudás, valamint a közügyek aktív befolyásolására törekvő társadalmi aktivizmus egymástól elválaszthatatlanok és egyaránt értékesek. Csak ezek összekapcsolása és partneri viszonyban történő együttműködése jelenthet megoldást. Önmagában egyik sem lehet eredményes a másik nélkül.

Bemutatkozó diasorunk, amelyet a 6. Living Knowledge c. konferenciára vittünk 2014 tavaszán: CRS